085 071 8365 info@ace-europe.nl

—————– I N T E R V I E W

Radjes Debipersad

XL Carwash Leeuwarden

Radjes Debipersad stond in 2012, naast oprichter en eigenaar Richard van der Wal, aan de bakermat van XL Carwash Leeuwarden. De passie voor wasstraten stroomde daarvoor eigenlijk nog niet zo door zijn aderen, maar toen hij noodgedwongen moest stoppen bij de drukkerij waar hij werkte, rolde hij via een vriend de wereld van de wasstraten in. Inmiddels voelt hij zich helemaal verbonden met de techniek en de klanten die in Leeuwarden de kettingbaan op rijden.
Mensen komen binnen met een vieze auto en gaan met een goed gevoel weg
Dat goede gevoel zorgt ervoor dat Radjes zijn werk altijd met veel plezier doet. Dat zie je terug in de populariteit van het bedrijf. Hij vertelt: “we krijgen hier klanten van ver buiten Leeuwarden, dat is altijd mooi om te zien. We bieden natuurlijk ook veel. We hebben een overdekte locatie, een stofzuigerplein en je mag hier echt de tijd nemen. Door het uitgebreide aanbod, ben je na een bezoek aan ons ook echt klaar. We hebben hier, letterlijk, alles onder één dak.” En met groeiende bezoekersaantallen, moet een bedrijf meegroeien: “het plan is om binnenkort zeker uit te gaan breiden, want op de vrijdagen en zaterdagen zouden we nu al extra plekken kunnen gebruiken.” zegt Radjes trots.
Zodra ACE met een nieuwe innovatie komt, willen wij deze hebben

Het door ontwikkelen en groeien zit hem niet alleen in het uitbreiden van het aantal machines, maar ook in het innoveren bij de bestaande kettingbaan. De innovaties van ACE worden hier dan ook meteen geïnstalleerd: “zo zijn er laatst nieuwe spiegeldrogers ontwikkeld, zodat je die op het eind niet nog handmatig hoeft af te drogen. Die hebben we meteen besteld en aangekoppeld. Maar het leukste is nog dat ACE ook open staat voor innovatie vanuit ons. Ik merkte op dat er veel boutjes en andere onderdelen kwijt raakten, die je misschien in een later kwartaal weer zou willen vervangen. Daaruit is het systeem met blauwe bakken ontwikkelen, om die onderdelen te behouden en later weer te kunnen gebruiken.” vertelt Radjes.
We zijn hard op weg om helemaal zelfvoorzienend te worden

Na tien mooie jaren, staat de blik bij XL Carwash Leeuwarden nog steeds gericht op de toekomst. En die toekomst heeft alles te maken met duurzaamheid. Radjes licht vast een tipje van de sluier op: “een aanpassing die nu al is gerealiseerd, zijn twee extra putten. Dat is honderdduizend kuub aan water dat je beter kan recyclen. Maar wat nog mooier is, is dat we in de toekomst zelfvoorzienend gaan worden qua energie. De hele voorkant van het dak wordt met zonnepanelen bedekt, waardoor we zoveel stroom opwekken, dat we niks meer hoeven bij te kopen.”
In tien jaar hebben we nooit een dag stil hoeven staan
Ook de machines zijn uitermate betrouwbaar en duurzaam. Omdat hij vanaf de bouw betrokken is geweest bij de wasstraat, weet Radjes ook het meest over de aanwezige techniek. En dat leidt nog wel eens tot belletjes van collega’s op een vrije dag: “voor de kleine dingen bellen ze mij altijd. Negen van de tien keer los ik dat zo op, voor de tiende keer bel ik Buddy, monteur bij ACE. Die neemt ook altijd op, want hij weet dat als ik bel, ik het echt niet zelf op kan lossen. Maar grote storingen, die hebben we in tien jaar tijd nog nooit gehad.”
Zelf een wasstraat beginnen? Loop eens mee met een andere ondernemer

Richard is niet de enige in de regio met een wasstraat. Zijn broer Nanning begon er ook één, nadat hij een paar maanden meeliep in Leeuwarden. En dat is volgens Radjes de beste tip voor de toekomstige wasstraatondernemer: “voordat hij meeliep, had Nanning helemaal niks met wasstraten. Na een paar maanden begon hij er vol enthousiasme zelf één. Je moet het vak leren kennen, voordat je ermee aan de slag kan gaan. En dat verschilt ook per locatie. Zo moeten we hier in Friesland, je hebt toch met veel polder- en boerenland te maken, áltijd voorwassen. Dat kunnen we hier dankzij de techniek van ACE relatief snel, maar dat is iets waar je pas tegenaan loopt als je het merkt in het werk.” zo vertelt Radjes. Zelf een wasstraat beginnen staat in ieder geval niet op zijn bucket list: “ik ben een tevreden mens. Ik ben net opa, ik hou van genieten en ik mag graag uitjes maken. Ik ben 51, ik ben al begonnen met terugkijken op een leven waar ik blij mee ben.”

V E R D E R  L E Z E N ?

Bekijk onze interviews