085 071 8365 info@ace-europe.nl

—————– I N T E R V I E W

Patrick van Laarhoven

Oprichter Q-Wash

15 jaar geleden kreeg Patrick van Laarhoven, als zogenaamd ‘branchevreemde’, een gouden idee: een wasstraat beginnen. Een geschikt perceel werd gevonden, aangekocht en nu zitten we in het kantoor van zijn tweede vestiging, ook in Den Bosch. Simpelweg omdat er zoveel vraag was, dat een tweede vestiging te verantwoorden was.
Als je vroeger een taxibedrijf wilde starten, had je 1 keuze: de zwarte Mercedes
Dat Patrick als branchevreemde een wasstraat wilde beginnen, betekende niet dat hij helemaal blanco begon aan het avontuur: “ik vergeleek het toen met de taxi-industrie. Als je een bedrijf wilde starten, kwam je maar op één soort auto uit. Ik ben toen gaan nadenken, wat is de Mercedes van de wasstraat machines? En toen zag ik dat eigenlijk alle wel gewaardeerde collega’s, natuurlijk BOB Autowas maar ook Loogman en Anac, een Holz machine hadden staan. Toen heb ik ervoor gekozen met ACE in zee te gaan en daar heb ik, als ik nu terugkijk, zeker geen spijt van.”
Heel Nederland draait nu op de software die ik liet schrijven

Maar ruimte voor verbetering is er altijd, zo herinnert Patrick zich glimlachend: “toentertijd leverde ACE het totaalplaatje, inclusief software voor de backoffice en kassa en natuurlijk het Klanten Identificatie Systeem. Niets mis mee, maar ik merkte dat het voor mij niet voldoende was. Om software voor meer dan één vestiging te laten schrijven heb ik Frank Vekemans van Washin7 gevraagd en samen met hem contacten uit mijn vorige branche nieuwe software laten schrijven. En, zo is het dan ook wel weer, die software draait nu bij wasstraten door heel Nederland!” De meerwaarde van ACE zat voor Patrick dus echt in de machines, maar ook in het persoonlijke contact met de medewerkers: “ik ken bijvoorbeeld Sebastiaan nu dertien, veertien jaar en ik weet dat ik hem overal voor kan bellen. Daarnaast heeft ACE me echt aan de hand genomen toen ik als branchevreemde binnenkwam, dat zal ik nooit vergeten.”
De wasstraat kopen is 1, die perfect draaiende houden: dat is de crux
Ook in het aantal storingen of gebreken is terug te zien dat Patrick met de Holz machines en het onderhoud van ACE, een goede keuze heeft gemaakt: “we zijn 80 uur per week open, dan maak je dus zo’n 4.000 openingsuren per jaar en ik durf te zeggen dat we gemiddeld per jaar nog geen uur stilstaan door storingen. Soms kijk ik bij collega’s met andere machines en die zijn dan net twee jaar gepoedercoat, maar daar zit al meer roest op dan coating. Dan krab je je toch achter de oren. Daarbij helpt ACE je echt met het totaalconcept, van meedenken in de opstelling tot het adviseren op zakelijk gebied. Al vind ik dat Sebastiaan zich daar misschien soms tekort doet, hij is heel behoudend in de prognoses, waar hij van mij wel meer zou mogen verkopen. Maar dat siert hem aan de andere kant ook heel erg.”
Als je eenmaal kennismaakt met de wasstraat, wil je niet meer naar de roll-over
De klanten van Patrick merken ook het verschil tussen de Holz machines en bijvoorbeeld de klassieke roll-overs. Daarvoor moeten ze wel eerst een keer langs zijn geweest, maar Patrick zou Patrick niet zijn als hij daar geen plan voor had: “wij hebben de straatprijs, we selecteren een straat van max. 60 woningen en daar gaan we álle deuren langs. Iedereen krijgt een gratis wasbeurt en je ziet dat 80 procent ook echt komt, want wie wil nou geen gratis wasbeurt. Een groot deel daarvan wordt vaste klant, want onze manier van wassen verkoopt zichzelf. Je krijgt bij ons sowieso de hele beleving: ‘schuim, geur en kleur’, en dat in de langste wasstraat van Nederland.”
Een wasstraat kopen is één, goed personeel vinden is een tweede

Louter lovende woorden heeft Patrick over voor de branche, ACE en het wassen zelf. Het enige pijnpunt, in deze tijd niet vreemd, is personeel: “we hebben hier jongens die wel tien jaar blijven werken, maar tegenwoordig is het steeds moeilijker om aanwas te krijgen. Dat is echt een probleem van de nieuwe generatie.” De branche is ook steeds meer bezig met duurzaamheid, dat verwachten de nieuwe generaties ook. Patrick vertelt: “ook ik ben hier als carwash eigenaar evident mee bezig. Wij vissen bij onze ene vestiging elk half jaar 80 ton slib uit de putten. Dat komt dus níet in het riool terecht. En biologisch afbreekbare shampoo, dat is een gegeven, daar kan je niet meer zonder.”
De wasstraat branche is open, dus praat met collega’s


Afsluitend heeft Patrick natuurlijk ook nog een tip aan de beginnende ondernemer: “praat alsjeblieft met collega’s. Ik heb de tweede keer dingen anders gedaan en zou dat een derde of vierde keer ook doen, al zit dat er voor mij niet meer in. We hebben allemaal hetzelfde belang en de branche is heel open, dus haal je informatie.” Dat Patrick geen derde vestiging meer zal openen, heeft te maken met het feit dat zijn twee wasstraten recent succesvol zijn verkocht aan Washin7. Wellicht het grootste succes uit zijn carrière, maar daarnaar gevraagd zegt hij resoluut: “mijn grootste success? Dat is mijn dochter.” In de wasstraat zullen we hem dus wellicht niet meer zo vaak zien, maar zijn twee prachtige vestigingen in Den Bosch zullen waarschijnlijk nog heel lang tevreden klanten blijven bedienen met blinkend schone auto’s.

V E R D E R  L E Z E N ?

Bekijk onze interviews