085 071 8365 info@ace-europe.nl

—————– I N T E R V I E W

Jac van Dorst

eigenaar Carwash Rijen

Jac van Dorst heeft inmiddels de mooie leeftijd van 73 jaar mogen bereiken, maar daar is in arbeidsethos niets van te merken. Begonnen op de autoschool in Driebergen, vervolgens in het autobedrijfje van zijn vader doorgestroomd en uitgegroeid tot Toyota Dealer met 12 dealers, 2 schadeherstelbedrijven, een leasemaatschappij en 250 fte werknemers in dienst, is de carrière van Jac zonder twijfel indrukwekkend te noemen. Maar een opvolger vond hij niet…
Een autowasstraat beginnen, daar dacht ik toen niet over na
“Toen ik 67 was, bleek wel dat mijn dochters geen interesse hadden in het overnemen van het bedrijf. Ik voelde me verantwoordelijk voor mijn werknemers en heb zodoende in goed overleg de hele zaak overgedaan aan Louwman.” Vertelt Jac. Maar al had dochter Chantal van Dorst de passie voor dat bedrijf niet geërfd, de ondernemersgeest van haar vader had ze zeker wel. Jac vervolgt: “bij de dealerbedrijven zaten ook wat tankstations en Chantal had wél de passie om iets op te zetten. Toen is ze een hele mooie broodjeszaak met lunchroom begonnen bij het tankstation samen met haar man Corne Janssens. Achter dat tankstation stonden ook wat wasboxen en daar heeft ze toen de huidige carwash gebouwd.”
Op deze plek een wasstraat beginnen, volgens ACE een ambitieus plan
“En dan ga je aan de slag met de puzzel die een wasstraat is, waarbij Sebastiaan als geen ander de puzzelstukjes kende en ook bij alle bouwoverleggen aanwezig is geweest met de aannemer.” zo herinnert Jac zich het begin van het proces, waar natuurlijk ook Chantal en Corne de voornaamste rol in hadden. “Sebastiaan kwam met hele behouden prognoses, waarbij hij zich zorgen maakte dat wij te grote aantallen in gedachten hadden. Niet de rol van de verkoper die je iets wil slijten voor een zo groot mogelijke winst, maar vanaf het begin een gelijkwaardige relatie.” vertelt hij. En, vervolgt hij met een glimlach: “die cijfers, die draaien we nu dik. Maar daar lag wel de grondslag van een vertrouwensband, die we nu nog steeds hebben. Ook het onderhoudscontract hebben we bij ACE en het mooie is dat we met Theo, onze vaste monteur, bijna een familieband voelen.”
Ik ben ‘slechts’ een senior die helpt voor de lol
Jac lacht terwijl hij vol trots over de wasstraat begint, maar vooral ook over Chantal vertelt: “zij zijn echt de ondernemers in het verhaal. Samen hebben we wel lijntjes uitgegooid en zijn we marktonderzoek gaan doen, nadat het was gelukt om 6.000 vierkante meter grond naast het tankstation te kopen. Daar kwam meteen heel duidelijk uit: we moeten Holz machines hebben. En ja, die haal je bij ACE. Door het hele land zijn we bij wasstraten op bezoek geweest en iedereen die met ACE werkte was lyrisch, of had uiteindelijk spijt niet dat beetje extra te hebben betaald om toch bij ACE de wasstraat te kopen. Dan hoor je dingen als: ‘als ik het nog een keer zou doen, had ik ACE gekozen.’ Voor ons een reden om meteen met Sebastiaan aan de slag te gaan.”
In de twee en een half jaar tijd dat we draaien, hebben we geen minuut stil gestaan
De periodieke bezoekjes van Theo, dragen bij aan het constante draaien van alle machines. Maar Jac vertelt ook over de meerwaarde die hij haalt uit zijn belletjes met Sebastiaan: “het fijne is dat Sebastiaan heel erg opereert zoals ik dat ook zou doen. Je kan hem altijd bellen, maar ik bel niet voor elk wissewasje. Dat weet hij, dus zodra ik wel bel, staat hij klaar. Zo hebben we laatst een nieuw programma ontwikkeld, Pantser+, en Sebastiaan komt dan meteen langs om te kijken waar we de bordjes zetten en waar we de slangen hangen. Theo op zijn beurt, daar bereiden we altijd een lijstje met punten voor als hij komt. Maar hij ziet meteen ook andere dingen, die wij nooit gezien zouden hebben, en gaat daar proactief mee aan de slag!”
Bij ons krijg je echt het totaalconcept, geen gezeur over hoelang je stofzuigt
En die wasstraat die nooit stilstaat, is er één om trots op te zijn, mede dankzij de ervaringen die Jac opdeed in de autowereld: “Het is tweeledig, je moet de klant tevreden houden, maar zeker ook je werknemer. Dat werkt als een olievlek. Bij ons heb je een budget programma voor €8,- en het duurste programma is €17,50, maar je krijgt altijd onbeperkt toegang tot het hele plein én een kop koffie aangeboden. Met de werknemers dan weer, gaan we bijvoorbeeld BBQ’en op het weiland bij mooi weer. Die beide zaken, bespreken mensen weer op verjaardagen, bij de sportvereniging of bij vergaderingen op werk. Zo breidt de olievlek zich steeds verder uit. En ook qua uiterlijk kon ik Chantal en Corné adviseren vanuit mijn ervaring, want bij een dealer heb je mooie glazen wanden. Dat hebben we nu hier ook, zo zien mensen wat er binnen gebeurt en op die manier haal je klanten binnen.”
Zelf een wasstraat beginnen? Doe marktonderzoek en denk aan de toekomst
Voor toekomstige ondernemers heeft Jac ook advies: “doe altijd je marktonderzoek, laat dit doen door een bureau of zelfs gewoon door Sebastiaan, die altijd neutraal advies geeft. Daarnaast moet je ook aan de toekomst denken, zoals wij hebben gedaan qua duurzaamheid.” Het dak van de carwash van Chantal en Corné is zodoende bedekt met 400 zonnepanelen, waarover Jac vertelt: “we draaien de hele wasstraat op die energie én houden over, wat we weer gebruiken voor het tankstation aan de overkant. Ook qua water verbruiken wij vrijwel niets, omdat we alles opvangen, filteren en hergebruiken. Je auto wassen op straat: dat is verspilling.”
Als ik het leven mag leiden zoals dat nu gaat, dan mag dat nog 100 jaar
Al met al kijkt Jac zeer tevreden naar het groeiende bedrijf, waarbij de ambities voor de toekomst vooral van Chantal en Corné afhangen. Jac zelf blijft aangesloten, maar gaat de komende, in ieder geval, 25 jaar ook genieten, zo zegt hij: “ik ben gek op rally’s in Italië, heb natuurlijk een vrouw thuis waar ik graag mee geniet en ook nog eens vier kleinkinderen. En golfen, dat zou ik ook nog wel meer willen doen. Genoeg op de planning, dus ik hoop het nog wel even vol te mogen houden.”

V E R D E R  L E Z E N ?

Bekijk onze interviews