085 071 8365 info@ace-europe.nl

—————– I N T E R V I E W

Ad-Jan van Rijswijk

Eigenaar Carwash XL Veen

Een wasstraat beginnen en vervolgens uit de luie stoel kijken hoe de machines en personeel hun werk doen? Dat zou niet passen bij de mentaliteit van Ad-Jan Rijswijk (44), eigenaar van Carwash XL Veen in Noord-Brabant. Hij heeft sinds december 2022 naast zijn succesvolle autobedrijf een kettingbaan wasstraat van ACE staan en gaat, zoals hij gewend is bij zijn ondernemingen, voorop in de werkzaamheden. Dat dit echt zo is, blijkt meteen als hij nog even een auto staat af te spuiten voordat het interview kan beginnen.
Als ik iets onderneem, dan wil ik iets toonaangevends neerzetten
Begonnen als hovenier, schilder en wat andere omzwervingen, belandde Ad-Jan dankzij een passie voor de voertuigen in de autobranche. Zeventien jaar geleden begon hij zijn, inmiddels succesvolle, autobedrijf en hier voegde hij zeven jaar geleden zijn eerste wasstraat aan toe. Hij vertelt: “Dat begon met een roll-over, maar dan wordt je toch beperkt in hoeveel auto’s je kan wassen. Wat ik juist mooi vind aan ondernemen, zijn de aantallen. Dat heb ik bij mijn autobedrijf, waarvoor ik hier een mooie voorraad heb staan, maar ook bij het wassen. En voor de aantallen, moet je een kettingbaan wasstraat hebben.”
Een wasstraat kopen betekent zelf op onderzoek gaan

Maar als beginner in de wasstraatwereld, moest Ad-Jan eerst op zoek naar de juiste machines. Dit deed hij, net als zijn werkmentaliteit, door zelf op pad te gaan: “Ik ben heel simpel naar allemaal locaties gegaan met een stopwatch in de hand. Na een stuk of vijf was het me overduidelijk, ik moest de machines van Holz zien te krijgen.” De leverancier van Holz-machines in Nederland is ACE en zodoende kwam Ad-Jan in contact met Sebastiaan. “Die vijf roll-overs konden weg en ik had een groot stuk land naast mijn autobedrijf aangekocht, dus ik ben met Sebastiaan meteen naar de tekentafel gegaan om te kijken wat mogelijk zou zijn”, legt hij uit.
Door ACE word je van A tot Z ontzorgd, mét een eerlijk, transparant advies
Aan de tekentafel bleken de ambities van Ad-Jan groot: “Hier in de buurt gaven weinig mensen dit een kans, omdat de kettingbanen eigenlijk alleen bestaan in de grote steden. Dat daagt mij uit om het tot een groots succes te maken, maar Sebastiaan waarschuwde meteen dat ik niet te groot moest denken. Zo merkte ik dat hij geen verkoper is, maar echt gaat voor een duurzame relatie met de klant, net zoals ik dat doe in mijn autobedrijf.” Maar een man met een visie, is niet te stoppen: “De raad van Sebastiaan heb ik uiteindelijk deels opgevolgd, waardoor ik nu een nog grotere kettingbaan heb dan geadviseerd. Als ik iets neerzet, dan wil ik het goed doen, met het best haalbare resultaat” licht Ad-Jan zijn keuze toe.
Het is belangrijk twee mensen tevreden te houden, je klant en je werknemer
Het resultaat mag er zijn. Toekomstbestendig dankzij digitalisering en ontworpen met het oog op duurzaamheid met 600 zonnepanelen en mogelijkheid tot 100% water recyclen. Carwash XL bedient gemiddeld maar liefst 750 auto’s per dag. De visie van Ad-Jan blijkt tot nu toe dus te kloppen én zijn geliefde aantallen worden meer dan gehaald. Dit succes dicht hij toe aan twee factoren: “Je moet uiteindelijk twee mensen tevreden hebben: de klant en je werknemer. Dat doe je door bij de klant altijd transparant te handelen en extra service te leveren waar nodig. Daarnaast lever je natuurlijk de hoogste kwaliteit. Bij je personeel is het essentieel dat je mee blijft werken en laat zien dat elk taakje, hoe klein ook, bijdraagt aan het eindresultaat. En een personeelsuitje zo nu en dan, dat helpt ook”, lacht hij.
Een wasstraat beginnen? Blijf altijd zuiver op de graat

Voor de toekomstige ondernemers heeft Ad-Jan ook nog een advies: “Kijk eerst echt goed wat je wil. Een machine kopen is één ding, maar de mensen op de juiste plek is een essentiële tweede. Wij zijn hier één groot team en dat merkt de klant ook. Mijn zoon werkt in de voorwas, mijn vrouw draait mee, niemand is hier te goed om een taak op te pakken.” Klanten merken dat, krijgen daarnaast een goede dosis Brabantse gastvrijheid en betalen voor wat wordt beloofd: snelheid en kwaliteit. Hierdoor blijven de mensen in een straal van 25 kilometer terugkomen: “Dan merk je dat je mensen blijft zien, en ze er zelfs een gezinsuitje van maken. En dan hoeven we het ook niet moeilijker te maken dan het is. Ik bouw hier een bedrijf waar ik later trots op terug kan kijken en dat lukt, op mijn manier. ”

V E R D E R  L E Z E N ?

Bekijk onze interviews